How to translate text

  1. Select the text you want to translate.
  2. Choose 'Vertalen'.
  3. Select the language you prefer.
  4. You can read and/or listen to the translated text. This text is generated by Google.
Zelf regelen?
Digitale balie
Contact 088-551 00 00
Melding sluiten

Parkeerbelasting

Parkeerbelasting is een gemeentelijke belasting. Dat betekent dat de opbrengsten naar de gemeente gaan. U betaalt parkeerbelasting als u parkeert op een parkeerplek waar deze belasting volgens de gemeentelijke bepalingen verplicht is. Als u geen of te weinig parkeerbelasting (parkeergeld) betaalt, kunt u een naheffingsaanslag (parkeerbon) krijgen.

Situatie per gemeente

Wie betaalt de naheffingsaanslag(parkeerbon)?

U ontvangt een naheffingsaanslag (parkeerbon) als u geen of te weinig parkeerbelasting betaalt op een plek waar dit verplicht is. De eigenaar van de auto (kentekenhouder) ontvangt de naheffingsaanslag. Is de auto gehuurd of geleased? Dan krijgt de huurder/leaser van de auto de naheffingsaanslag. Een kopie van de ‘Naheffingsaanslag parkeerbelasting’ ontvangt u binnen enkele weken. U moet deze naheffingsaanslag binnen één maand na dagtekening betalen.

Waar betaalt u parkeerbelasting?

De gemeente geeft met verkeersborden aan in welke zones in de gemeente u parkeerbelasting moet betalen. De verkeersborden staan overal aan het begin en einde van de parkeerzone. Op de automaat staat aangegeven hoe, hoeveel en wanneer u moet betalen.

Hoe berekenen wij de hoogte van de naheffingsaanslag?

Het bedrag van de naheffingsaanslag (parkeerbon) bestaat uit de niet of te weinig betaalde parkeerbelasting plus de kosten voor het opleggen van de naheffingsaanslag. 

Heeft u een naheffingsaanslag gekregen? Zo kunt u betalen:

Als u een naheffingsaanslag (parkeerbon) heeft ontvangen, moet u deze binnen één maand na dagtekening betalen. U kunt op verschillende manieren betalen:

  • Scan de QR-code op de naheffingsaanslag;
  • Maak het bedrag over naar BSOB met een overschrijvingskaart van uw bank. Vermeld bij uw betaling het aanslagbiljetnummer van de naheffingsaanslag;
  • Betaal het bedrag contant in het gemeentehuis van de gemeente waarvan u de naheffingsaanslag gekregen heeft.

Kunt u bezwaar maken tegen deze belasting?

Ja, tegen deze belasting kunt u bezwaar maken. Doe dit binnen 6 weken na de dagtekening van de naheffingsaanslag. 

Maak bezwaar

Het heeft geen zin om bezwaar te maken tegen het tarief. De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraad.

Als u bezwaar maakt, moet u het aanslagbiljet gewoon betalen. Blijkt later dat u teveel betaald heeft? Dan verrekenen we dit met openstaande posten of krijgt u het teveel betaalde bedrag terug.

Heeft deze informatie je geholpen?